Zwykło się sądzić, że jeżeli idealna kwa to bez jakichkolwiek zahamowań arabica, ale ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest kosztowny oraz dominujący na świecie? Dlaczego tak wybitnie skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?
dobra kawa
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska czyli Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, nazwany także kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma zupełnie rozmaite potrzeby oraz może to znacząco wpływać na smak ostatecznego artykuły, innymi słowy kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców zalicza się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
• Arabica
• Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna oraz krzewy są niezwykle podobne, to niemniej jednak się różnią.
Kawa z Kuby
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wielkości, ich łodyga jest łatwa i równa, a gałązki długie oraz cienkie.
Arabica w uprawie oraz wzroście najporządniej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest w większości wypadków poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina rozkwita prawie przez cały rok i adoruje ciepło, właśnie dlatego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na obszarach górzystych pomiędzy wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest ogromnie odporny na warunki pogodowe, uwielbia ciepło, lecz w odniesieniu do kalendarza wzrostu i produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą całkiem amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Z jakiej przyczyny Arabica jest najlepsza?
Gatunek nazwany Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, bowiem zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna oraz aromatyczna. Niemniej jednak co ważne dla jej handlowej wartości, niezwykle łatwo ją scalać z aromatami, wskutek tego niekiedy wzbogacona posmakiem czekoladowym lub ewentualnie korzennym. Zanim kupimy kawę rodzaju arabica należałoby przeczytać szczegółowo skład towaru, może się bo okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest wyłącznie bonusem.