Kuchnia włoska jest jedną z w największym stopniu popularnych na całym globie. Dziś skosztować można jej nie tylko w słonecznej Italii – jak prawdziwe grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jakie w menu posiadają włoskie specjały. Co uwielbiają konsumować pierwotni Włosi?
Co jest w najwyższym stopniu znaczącym włoskim daniem?
Trudno wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Większości z nas to właśnie pizza asocjuje się z Włochami. Miłują ją także sami Włosi.
Świetna serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, który nie bez powodu określany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże smakowitego dania. Najbardziej znana pizza to oczywiście Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Korzystna pizza powstaje ze szczególnej mąki oraz wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy możliwa jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co ściśle mówiąc uwielbiają jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o makaronach. Co poniektórzy pokuszą się nawet o sformułowanie, iż to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. Najbardziej włoskie jest naturalnie spaghetti. Długi, dosyć cienki makaron łączy się z różnorodnego typu sosami. Istotne jest, by nie był on rozgotowany. Al dente, inaczej odrobię twardy – taki powinien być dobrze ugotowany makaron według Włocha. Inne kultowe włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one odmianą i sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest nadzwyczaj ubogacona. Poświęcić wolno jej w rzeczywistości długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują też słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu jednakże na to, po jakie danie sięgamy, jesteśmy w stanie być przekonani, że oczaruje ono głębią smaku i aromatu.