Pasta czyli makarony

Smaczna włoska restauracja
Pragniesz dobrze zjeść? Pośród wielu alternatyw, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna na szczególną uwagę zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to różnorodność smaków, kolorów oraz spora dawka składników odżywczych.

Tradycyjne włoskie przyprawy

Standardowemu Polakowi kuchnia włoska, łączy się przede wszystkim z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z winem. Podczas gdy włoskie gotowanie to również takie pyszności jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.

Klasyczne potrawy włoskie

Makarony to podstawa włoskiej kuchni. Włosi gotują makarony w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie niełatwo wymyśleć składniki których nie da się dodać do tej potrawy. bianca Kraków Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy dziczyzna oraz przeróżne przyprawy, sprawiają, że makarony nie mogą się przejeść.

Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Dobra pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.

Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To również lasagne, tortellini, minestrone i szeroki wybór deserów – takich jak tiramisu czy panna cotta. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie spróbować wina czy pysznych serów- ricotty, mascarpone oraz grana padano.
Zobacz film