jak przygotować kawę

Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Historia kawy zaczyna się przypuszczalnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i stosowali owoce kawowca. Jednak wówczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dziś, czyli pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele kucharzyli owoce kawowca i wzburzali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie uprawiano specjalnie w konkretnych celach, wyłącznie zbierano z jej naturalnego miejsca powstawania. Dużo stuleci następnie, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, by można było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w świecie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się w związku z tym coraz bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc rozmaite modyfikacje, aby uzyskać różnorodne postacie oraz smaki, jakie znamy dzisiaj. Dziś większość spożywanych towarów jest dla nas bardzo łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje wielkiego trudu. kawa instant czyli rozpuszczalna Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niezmiernie śladowe przypadki. Zatem też tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pragnie szczególnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a też stosownego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film